Aksjon mot jødene, gråsoner og svik

Noen jøder slapp unna Donau-transporten, nærmest med en tilfeldighet. To som plukket ut av køen på kaia på var Elena Feinsilber og Victor Goldschmidt. Hvem var de to? Hva skjedde?

Dette, og en rekke andre mennesker og episoder er løftet fram i Tore Prysers nye bok, kalt «Jødeaksjonen og nye gråsoner».

Pryser forteller om svik og gråsoner og fortsetter sitt mangeårige arbeid med å vise at okkupasjonshistorien inneholder mange nyanser mellom helter og skurker. I boken bringer Tore Pryser fram i dagen nye kilder som kaster nytt lys og perspektiver. Ett av dem er et brev med nye påstander om hvem som drepte Kai Holst.

26. oktober er datoen i 1942 da de mannlige jødene ble arrestert. Tore Pryser lanserer boken sin på HL-senteret datoen etter, søndag 27. oktober kl 14.00, med kommentar fra Irene Levin som i mange år har arbeidet med jødene liv og skjebne.

Tore Pryser er professor emeritus ved Høgskolen Innlandet. Irene Levin er professor emerita fra OsloMet. Møteleder Guri Hjeltnes er direktør ved HL-senteret.

Billetter legges ut en time før - møt opp i god tid!

 

Se opptaket her:

Publisert 15. okt. 2019 13:16 - Sist endret 1. nov. 2019 10:45