«ZombieLars» - nisser og troll mot fremmedfrykt?

HL-senteret har invitert serieskaper Thomas Seeberg Torjussen og skuespiller Laila Goody fra NRK Super-serien «ZombieLars» til en samtale med vår egen Holocaust-formidler Peder Nustad og rasismeforsker Alexa Døving.

«ZombieLars», en serie om rasisme og minoritetsproblematikk for pre-teens, avsluttet nylig sin tredje og siste sesong og fikk med seg en velfortjent Gullrute for beste barne- og ungdomsserie.

Serien foregår i Bekkebakken, i et såkalt post-racial society, der det ikke gjøres referanser til de etniske skillene vi bruker i dag. Vi møter levende ulevende, hekser, nisser, troll, en ninja og andre som utsettes for diskriminering fra fremmedfiendtlige. Ingen identitet er uproblematisk i dette universet.

Se opptaket her:

Forfatter Monica Isakstuen skrev i Morgenbladet at serien «peker på det kaotiske, stygge og udresserte som tyter frem i mennesket.» Suksesserien ble for mye for svenskene: de flyttet den til et senere tidspunkt og endret enkelte ord og uttrykk i dubbingen (https://bit.ly/2vqEvyJ).

Nei, serien er «en vaksine mot ideologisk forblindelse - gi dine barn troll og levende ulevende!» skrev kritiker Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv i midten av mars, og: «Serien er kanskje det mest sofistikerte norske kulturuttrykket i dag som behandler disse temaene». Torsdag leder han samtalen. Hva var utgangspunktet for serien?

Er den virkelig «en vaksine» mot rasisme og annen fremmedfrykt? Kan den brukes aktivt i skolen når det undervises i disse temaene? Hvordan går en skuespiller til verks for å utvikle en figur som «Torill»? Hva tenker rasismeforskeren om serien?

Direktør Guri Hjeltnes ønsker velkommen.

(Foto: Petter Skafle Henriksen, Tordenfilm/NRK)

Publisert 2. apr. 2019 16:51 - Sist endret 27. juni 2019 13:05