Åpning av vandreutstilling: Novemberpogromene 1938 - Vitnesbyrd fra "kristallnacht"

En ny utstilling åpnet denne uka på HL-senteret. Den er basert på fotografier, øyenvitneskildringer og fortellinger fra tidsvitner om pogromene, den såkalte «Krystallnatten», 9. november 1938.

 

 

Dette døgnet ble flere tusen jøder terrorisert, forfulgt og trakassert på det groveste i et koordinert angrep på et hundretalls byer i Tyskland og Østerrike. Over 1 200 synagoger ble skjendet, plyndret og brent. Over 25 000 menn ble arrestert, deportert og internert i konsentrasjonsleirer. Tusenvis av jødiske forretninger og hjem ble ødelagt og plyndret. Utallige personer ble angrepet, mishandlet og banket opp.


I månedene som fulgte innhentet Jewish Central Information Office (JCIO) over 350 vitnesbyrd og beretninger om vold og forfølgelse i Tyskland og Østerrike. Samlingen er unik, fordi den i hovedsak ble samlet inn i dagene og ukene som fulgte etter 9-10. november 1938. Den skiller seg dermed fra beretninger og minner som er hentet fram igjen flere år senere. Samlingen er nå digitalisert og tilgjengelige på nettet for første gang, og kan leses på engelsk her:  https://www.pogromnovember1938.co.uk/viewer/

Noen nettlesere fungerer ikke for denne lenken. Prøv gjerne Chrome eller Firefox.

Utstillingen vil kun stå i kort tid.

Publisert 5. okt. 2018 14:51 - Sist endret 31. okt. 2018 10:39