Venneforeningen: Den russiske revolusjon

Helt fram til Sovjetunionens fall var bolsjevikenes versjon av hva som skjedde i Russland høsten 1917 nærmest enerådende: Det russiske folket, under ledelse av bolsjevikpartiet, styrtet et tyrannisk styre og innførte sosialismen. I ettertid ble Lenins revolusjon riktignok kapret av Stalin, het det, men stalinismen var et avvik fra den sanne marxismen og leninismen.

Halvor Tjønn.

 

I dette foredraget tar historiker, journalist og forfatter Halvor Tjønn utgangspunkt i dette bildet som har lite å gjøre med virkeligheten: Lenin stod i spissen for et statskupp mot en regjering som ønsket å gjøre Russland til et demokratisk samfunn.

Da Stalin kom til makten, brukte han Lenins partiapparat og Lenins hemmelige politi til å utrydde dem som hadde gjennomført revolusjonen sammen med Lenin. Slik sett står Stalin solid plantet i tsardømmets mest totalitære tradisjon, og han framstår som det 20. århundres Ivan den grusomme.
 
Foredragsholder Halvor Tjønn er utdannet historiker fra Universitetet i Oslo. Arbeidet som utenriksmedarbeider i Aftenposten fra 1986 til 2014 og var Aftenpostens korrespondent i Moskva i tre ulike perioder i tidsrommet 1990-2011. Utgav i 2015 boka Russland blir til - fra vikingene til Ivan den grusomme. Arbeider som uavhengig journalist, forfatter og foredragsholder.

 

Her kan du se foredraget direkte eller i opptak.   
 
 

Publisert 13. sep. 2017 14:12 - Sist endret 26. okt. 2018 02:53