Samtale: To generasjoner Csango - fortid og samtid

Møt to generasjoner Csango, far Peter og datter Monica, på HL-senteret. Her samtaler de med Guri Hjeltnes, HL-senterets direktør, om fortid og samtid.

Peter og Monica Csango.

Peter Csango  vokste opp i et kommunistisk Ungarn i en famile som var sterkt preget av krigens herjinger. Store deler av hans familie ble utryddet under Holocaust, og de som var igjen var stekt preget av det som hadde skjedd under krigen. Den kvikke lille gutten var ekstremt kunnskapstørst og søkte alltid ny viten. Som ung mann  startet han sine studier på universitetet i Pècs og var ferdig utdannet lege i en alder av 24.

Men oppveksten under et kommunistisk regime var knallhard - han visste fra en ung alder at han ville mer. Da han traff det som skulle bli hans kone, norske Gerd Patricia Dub som var på ferie i Ungarn, visste han at han måtte gjøre som han lenge hadde drømt om: Han måtte begynne å planlegge en flukt til Vesten, og høsten 1969 ble han tatt godt i mot i Norge av kona Gerd og deres lille babydatter Monica. Den lille familien startet et nytt liv i Norge.

Monica Csango er en av 1500 jøder i Norge. I hennes barndom ble det jødiske knapt nevnt. Som voksen begynte hun å undersøke sin egen families bakgrunn. Det hun fant var en dramatisk og tung historie.Hovedtemaet  i  Monica Csangos  kunstneriske prosjekter er følelser som går i arv. Hvordan preges en familie av utryddelser og drap? Hva skjer når det plutselig ikke finnes en far eller bestefar i en familie.

I boken «Fortielser. Min jødiske familiehistorie» snakker hun mye omkring dette temaet. I en gripende og personlig beretning beskriver Csango sin barndom og forholdet til faren. Vi møter hennes ungarsk-jødiske farfar, som forsvinner på mystisk vis under andre verdenskrig, og farmoren som sitter knust tilbake.

Hvordan bærer familier historiene med seg? Hvordan leve med fortiden?

 

Om dette og mer handler søndagssamtalen på HL-senteret. Velkommen!


Du kan også se foredraget direkte, eller i opptak.

Publisert 4. sep. 2017 16:19 - Sist endret 6. nov. 2018 15:37