Krig, okkupasjon og historisk arv: Kongehuset i krig

Haakon VIIs betydning for Norge har aldri vært større enn i de fem årene da han befant seg på fremmed jord. Hør Tor Bomann-Larsens foredrag om det norske kongehuset i krig i Gamle festsal.

Foredragsholder Tor Bomann-Larsen (født 26. april 1951) har skrevet en rekke bøker, blant annet biografier om Roald Amundsen og Sigurd Christiansen. I 2004 mottok han Brageprisen for Folket. Haakon & Maud, andre bind i en biografi om Haakon VII og dronning Maud.

I London opplevde kong Haakon ikke bare å bli offer for tyskernes bombardement, men der mottok han også telegrammet hvor hans egne landsmenn bønnfalt ham om å abdisere. Kongens nei til Stortingets presidentskap sommeren 1940 skulle få en dypere betydning enn det han hadde gitt Hitlers sendemann i april.

Gjennom hele krigen pendlet kronprins Olav over Atlanterhavet i jakten på en egen rolle. I Det hvite hus hadde kronprinsesse Märtha etablert et nært forhold til mannen som både skulle vinne krigen og sikre freden. President Roosevelt ga legitimitet til nordmenns selvbilde som et lysende eksempel også for andre krigførende nasjoner. Hvordan kunne det ha seg at monarki og motstandskamp ble tilnærmet synonyme begreper for det norske folk?

Foredraget inngår i serien "Krig, okkupasjon og historisk arv", og er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo og HL-senteret.

Du kan også se foredraget direkte, eller i opptak.

 

Publisert 19. sep. 2017 13:38 - Sist endret 6. nov. 2018 15:20