HL-senterets venneforening: Visning av filmen "Sangen reddet mitt liv"

Sammen med produsent Morten Conradi ser vi denne sterke og rørende dokumentaren om Igor Jakovlevitsj Trapitsin (1918–2014), en av de mange sovjetrussiske krigsfangene som arbeidet i de tyske arbeidsleirene i Norge under krigen. Medfangene lagde instrumenter til han, og de tyske vaktene lot han spille. Det reddet livet hans. Etter frigjøringen i 1945 møtte Igor regissørens far i Brønnøysund, og de knyttet sterke bånd.

Morten Conradi og Igor Jakovlevitsj Trapitsin.

I 2009 dro Morten Conradi til Moskva der han møtte Trapitsin. Her ble hans historie dokumentert. Trapitsin vokste opp i Sovjet i mellomkrigstiden. Bestefaren ble henrettet, og faren døde i fengsel. Etter tre år i polske, tyske og finske krigsfangeleire endte han i Norge. Tilbake i Sovjetunionen etter krigen fikk han nye problemer. Da han endelig ble fri, var han en voksen og merket mann.

Morten Conradi er dokumentarfilmskaper, journalist og forfatter. Filmene inkluderer bla. «Koigi wa Wamwere vender hjem», «Det siste vitnet» sammen med Øystein Rakkene og «Sabotører i mørke» - om Osvald-organisasjonen.

Publisert 27. okt. 2015 10:56 - Sist endret 25. okt. 2018 14:45