Barbarossa i nord - de blodige kampene på Nordkalotten

Lørdag 25. april kl. 14.00: Foredrag ved forfatter og journalist Alf R. Jacobsen. Sted: Gamle Festsal, UiO, Karl Johans gate. Hitler var overbevist om at Murmansk ville falle da han i 1941 ga ordre om å angripe det nordvestlige Sovjetunionen fra baser i Norge og Finland.  I løpet av noen uker var 50 000 tysker og russere drept i et av Hitlers første nederlag.

Tyskerne hadde allerede laget menykortene for festmiddag og banketten skulle holdes 20. juli i den russiske ishavsbyen. Etter først å ha lidd nederlag, etablerte den røde hær en ny forsvarslinje i Litzadalen. I løpet av noen få sommeruker ble 50 000 tyskere og russere drept - og tapet var et faktum for Hitler. Da 230 000 mann til slutt trakk seg tilbake, var det ved den brente jords taktikk - og Lappland, Finnmark og Nord-Troms lå øde tilbake.
Alf R. Jacobsen er forfatter og journalist - kjent fra bl.a. VG og NRK Brennpunkt. Han har skrevet en lang rekke bøker og filmmanuskripter med innhold relatert til krigen. Foredraget er en del av samarbeidsprosjektet - "Et ufritt Norge, krig og okkupasjon 70 år etter"- mellom HL-senteret og Universitetet i Oslo.
Seriens to siste foredrag er:

 9. mai: Professor og HL-direktør Guri Hjeltnes: Okkupasjonssamfunnet og hverdag - mennesker, liv og virke.
30. mai: Synne Corell og Øystein Sørensen: Krigens fortellinger - hvilke stemmer, hva har de fortalt?

 


 

Direkte strømming av foredraget

Publisert 14. apr. 2015 14:36 - Sist endret 26. okt. 2018 07:26