70-årsmarkering 2. verdenskrigs slutt

Veien inn i krigen.  Foredrag ved professor Ole Kristian Grimnes. Lørdag  31. januar kl.  14.00. Sted: Gamle Festsal, Universitetet i Oslo, Karl Johans gate.

Norge ble deltager i 2. verdenskrig da regjeringen Nygaardsvold om morgenen 9. april 1940 vedtok å ta kampen opp mot den tyske overfallsmakten. Deretter sto Kongen og Regjeringen i spissen for Det konstitusjonelle Norges krig hjemme og ute i fem år. NS-Norge var et annet Norge, som førte det norske samfunnet inn i nasjonalsosialistenes ideologiske krig. Det tredje Norge var Motstands-Norge som drev sin egen form for krig i protest mot den tyske okkupasjonen. 

I mai 1945 forsvant det tredelte Norge da NS-Norge falt sammen som et korthus og det ikke lenger var behov for Motstands-Norge. Tilbake sto Det konstitusjonelle Norge, seierherren i 2. verdenskrig. Forelesningen tar for seg hvordan Norges vei inn i krigen må forstås ikke som én vei, men som en vei som forgrenet seg i tre forskjellige retninger.

Ole Kristian Grimnes er professor emeritus i moderne historie ved Universitetet i Oslo. Grimnes har spesielt arbeidet med forskning om norsk okkupasjonshistorie 1940-45.

Publisert 20. jan. 2015 15:20 - Sist endret 25. okt. 2018 20:48