Arrangementer

Kommende

Illustrasjon av mann med sort hatt, teksten "Konsert, Leonard Cohen - populærkulturens jødiske mystiker. Med Solveig Slettahjell og Øyvind Varkøy"
Tid og sted: 15. jan. 2023 14:0015:30, HL-senteret

Leonard Cohen var en syngende poet, romanforfatter, gitarist og mystiker. Velkommen til et konsert- og foredragsprogram med Solveig Slettahjell og Øivind Varkøy, der helheten i Cohens kunst står i sentrum. 

 

Tidligere

Tid og sted: 6. des. 2022 13:0014:30, HL-senteret

HL-senteret presenterer en ny forskningsrapport om holdninger til jøder og muslimer i Norge.

Bildet av bokomslaget og teksten "Venneforeningen: Sviket. hva regjeringen og kongen i eksil visste om utryddelsen av de norske jødene
Tid og sted: 5. des. 2022 18:3020:30, HL-senteret

"Sviket" er en beretning om norske myndigheters forhold til landets jøder før, under og etter andre verdenskrig - og eksilregjeringens og Kongens svik da det gjaldt.

Illustrasjon med bokomslag og teksten "Bokpresentasjon: Terje Emberland: Fra gutterommet til Gestapo
Tid og sted: 4. des. 2022 14:0015:30, HL-senteret

I sin nye bok bruker Terje Emberland historien til ungdomspartiet Norges Nasjonalsosialistiske Arbeiderparti (NNSAP) som prisme til å fortelle om hele den nazistiske subkulturen på 30-tallet. «Selv om partiet aldri ble en dominerende politisk kraft, kan det lære oss mye om radikalisering», sier Emberland, historiker ved HL-senteret.

Tid og sted: 1. des. 2022 19:0021:00, Litteraturhuset i Oslo

FORELESNINGSSERIE PÅ LITTERATURHUSET:
Historikere er ofte uenige om tolkninger og produserer stadig ny kunnskap. Det som er feilaktig for noen, kan være korrekte, kritiske tolkninger for andre. Her gir professor Øystein Sørensen, Universitetet i Oslo, eksempler på hva norske historikere på ulike tidspunkter har stemplet som myter, og hvordan de har villet korrigere dem. Forelesningen kommenteres av professor Tom Kristiansen, UiT Norges arktiske universitet.


 

Svart-hvitt bilde av en båt med siluetter av mennesker i forgrunnen, samt tekst Minnemarkering 80 år etter deportasjonene av jødene i Norge
Tid og sted: 24. nov. 2022 17:4520:30, Oslo rådhus

Høsten 2022 er det 80 år siden jødene fra Norge ble arrestert og deportert til nazistenes dødsleire. I den anledning arrangeres en stor minnemarkering i Oslo rådhus. Arrangementet er fulltegnet, men vi strømmer direkte til denne siden fra kl. 18 torsdag 24.11.  

Tid og sted: 20. nov. 2022 14:0015:30, HL-senteret

I de dramatiske høstukene i november 1942 søkte mange norske jøder tilflukt for nazistene i norske sykehus. Enkelthistorier om slike innleggelser er omtalt tidligere, men nå er temaet for første gang undersøkt mer systematisk. Kåre Olsen, historiker og forfatter av boka "Jødene som ble innlagt i sykehus for å unngå deportasjon", forteller om sitt forskningprosjekt. 

 

Illustrasjonen viser en synagoge og trær med høstfarger, samt tittelen på arrangementet "Jødiske identiteter i skyggen av Holocaust"
Tid og sted: 13. nov. 2022 14:0015:30, HL-senteret

Ideen om jøder som en ensartet gruppe er sterk. Forskningsprosjektet «Jødiske identiteter  - valg og forhandlinger, praksiser og tradisjoner i samtidens Norge», viser at jødisk liv og identitet leves ut på mange forskjellige måter. HL-senterets Cora Alexa Døving som har ledet forskningsprosjektet, vil legge frem funn fra forskningen. Etterpå følger en samtale mellom henne og Claudia Lenz, forsker på HL-senteret.

Tid og sted: 10. nov. 2022 19:0021:00, Litteraturhuset i Oslo

FORELESNINGSSERIE PÅ LITTERATURHUSET: 
Er krigen, brenningen, evakueringen og gjenreisningen av Finnmark fortiet og glemt? Kritikken av at krigshandlingene i nord er glemt, kommer med jevne mellomrom. I denne forelesningen snakker en nestor innen historiefaget, professor emeritus Einar Niemi, om virkningshistorie og minnehistorie i etterkrigstiden.

Kommentarer ved professor emerita Ingunn Elstad og Marianne Neerland Soleim, førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet.

Svart-hvitt bildet viser en stor bot og siluetter av mennesker i forgrunnen, samt teksten "Holocaust i Norge og i Europa: Nye perspektiver og ny kunnskap"
Tid og sted: 10. nov. 2022 09:0015:30, HL-senteret

I år markeres det 80 år siden deportasjonen av norske jøder ved DS Donau fra Akershuskaia 26. november 1942. Hvor står undervisningen om Holocaust nå? Kurset baserer seg på oppdatert kunnskap og nyutgitt forskning på folkemordet, og vi ønsker i tillegg å utforske muligheter og eventuelle didaktiske fallgruver ved å inkludere norske romer som offergruppe i vår undervisning om Holocaust.  

Tid og sted: 7. nov. 2022 18:3020:30, HL-senteret

I 2012 startet skilsmisseprosessen mellom Den norske kirke og staten Norge. Vi spør hvordan det norske livssynslandskapet ser ut etter ti år, og hvordan tros- og livssynsminoriteter opplever arbeidet med å oppnå det livssynsåpne samfunnet.

Bildet viser to unge menn og en kvinne med noter og fiolin i og under et tre
Tid og sted: 6. nov. 2022 14:0015:30, HL-senteret

Komponisten og pianisten Paul Schoenfield er kjent for å kombinere pop, folkemusikk og klassisk musikk. Musikken hans kretser ofte rundt Shoa, og med titler som «Camp Songs», og «Ghetto Songs» har han markert seg som en av samtidens sterkeste antirasistiske komponister.
På denne konserten har Plagge tatt med seg en trio av sine dyktigste elever.

Bildet viser en bokforside med et granateple og tittelen "Jødisk identitet, praksis og minnekultur
Tid og sted: 31. okt. 2022 09:0016:00, HL-senteret

Har tyngden av holocaust gjort den jødiske minoriteten usynlig i andre sammenhenger?  Jødisk liv i nåtiden har blitt viet liten faglig interesse. Det er derfor en glede å invitere til en konferansen der samtiden dannet utgangspunktet: Hvordan videreføres og skapes jødisk identitet, praksis og minnekultur i dagens Norge?

Bildet viser et foto av Philip Watchman og teksten "Bodil Stenseth: Antikvitetshandler Watchman"
Tid og sted: 30. okt. 2022 14:0015:30, HL-senteret

Philip Watchman, kona Florence og sønnen Arthur er navn i den uhyggelig lange listen over ofre i det norske Holocaust. Hele familien ble drept. Watchmans har ingen slektninger i Norge.

I arbeidet med boken "Antkvitetshandler Watchman" har forfatter Bodil Stenseth gravd i arkivene for å finne ut hvordan den jødiske familien levde før katastrofen, og hva som skjedde etterpå. 

 

 

Kvinne med sjal står foran et minnesmerke med navn på ofre for Srebrenica massakren i 1995
Tid og sted: 28. okt. 2022, HL-senteret

As we mark the 20th anniversary of the entry into force of the Rome Statute of the International Criminal Court, this conference draws lessons from contemporary and historical cases, and explores the long-term consequences of limited, delayed or denied justice.

 

Illustrasjon med en "mosaikk" med portretter av et utvalg av kunstnerne som er representert i utstillingen "Avbrutte liv".
Tid og sted: 26. okt. 2022 14:0015:30, HL-senteret

Utstillingen «Avbrutte liv» presenterer jødiske kunstnere som ble fengslet og drept før og under 2. verdenskrig. Mange av dem fortsatte å uttrykke seg gjennom musikk, litteratur og visuell kunst også under forfølgelsen og i fangenskap. Fem av kunstnerne i utstillingen er norske.

Tid og sted: 24. okt. 2022 19:0021:00, Litteraturhuset i Oslo

FORELESNINGSSERIE PÅ LITTERATURHUSET:
Historikere har lenge debattert om transformasjonen av Holocaust, fra det Vasily Grossman kalte «Shoah ved kuler» til «Shoah ved gass», kom nedenfra eller som ordre fra toppen. Hitler og Himmler sørget for at ingen skriftlig dokumentasjon eksisterer. Den britiske historikeren Antony Beevor argumenterer for at nazistenes mål var «den endelige løsning» - uavhengig av krigens utfall.

Illustrasjonen viser forsiden på boken "Mørke år. Norge og jødene på 1930-tallet
Tid og sted: 23. okt. 2022 14:0015:30, HL-senteret

Negative holdninger og fordommer mot jødene florerte i norsk kulturliv og offentlighet i mellomkrigsårene. Rasehygiene var et populært forskningsfelt, og bondebevegelsen ga jødene skylden for den økonomiske krisen. Få med deg lanseringen av Bjørn Westlies nyeste bok: "Mørke år. Norge og jødene på 1930-tallet".

Foredraget strømmes her.

Bildet i svart-hvitt viser fem kvinner som står og snakker sammen
Tid og sted: 16. okt. 2022 14:0015:30, HL-senteret

Etter fremveksten av fascismen i Italia i 1919 spredte fascismen seg raskt på tvers av landegrenser. Innen tre år etter Mussolinis maktovertakelse hadde 45 land rundt om i verden bevegelser som presenterte seg selv som fascistiske. Hva betyr det transnasjonale perspektivet for fascismeforskningen, og hvilken rolle spilte kvinneorganisasjonene? Dette er noe av det Toni Morant vil adressere i sitt foredrag.

Foredraget strømmes.

Tid og sted: 11. okt. 2022 19:0021:00, Litteraturhuset i Oslo

FORELESNINGSSERIE PÅ LITTERATURHUSET: 
I denne dobbeltforelesningen presenterer forskerne Terje Emberland, HL-senteret og Sigurd Sørlie, Institutt for forsvarsstudier (IFS) de ambisjoner SS hadde i Norge. De vil også snakke om hvordan nordmenn plasserte seg i SS´ ideologi, hvilken makt SS hadde i vårt land under krigen, samt rekruttering av nordmenn til Waffen SS (frontkjemperne). Ole Torp er samtaleleder etter forelesningen.

Teksten "Sven Egil Omdal: Nordmennene i Sachsenhausen" og foto av forsiden på boka, på lilla bakgrunn
Tid og sted: 10. okt. 2022 18:3021:00, HL-senteret

2500 nordmenn satt fengslet i Sachsenhausen under krigen. Hvordan ble de påvirket av krigsårene, og på hvilken måte formet de det norske samfunnet i etterkrigstiden? Journalist og forfatter Sven Egil Omdal besøker HL-senterets venneforening for å snakke om temaet. 

Illustrasjon med bilde av forsiden på boken og teksten "Dag Steinfeldt: Fedre og sønner"
Tid og sted: 9. okt. 2022 14:0015:30, HL-senteret

Velkommen til lansering av Dag Steinfelds bok "Fedre og sønner. En familiehistorie fra tsarens Russland til den kalde krigen".
Boken er en dramatisk beretning om fire generasjoner i varm og kald krig.

Arrangementet strømmes.

Illustrasjonsbilde
Tid og sted: 29. sep. 2022 09:0030. sep. 2022 16:00, HL-senteret, Oslo

Nordisk konferanse om ytringsfrihet og ytringsklima 

Tid og sted: 26. sep. 2022 19:0021:00, Litteraturhuset i Oslo

FORELESNINGSSERIE PÅ LITTERATURHUSET I OSLO: 
Debatten om Holocaust forsetter. Det samme gjør forskningen om temaet. Synne Corell, nytilsatt forsker ved HL-senteret, gir her sitt overblikk over status for Holocaust-forskningen i dag og veien videre. Corell ga for ett år siden ut boken «Likvidasjonen. Historien om Holocaust i Norge og jakten på jødenes eiendom». Forfatter Espen Søbye samtaler med Corell om temaet etter forelesningen.

Villa Grande sett fra luften, teksten "Åpent hus".
Tid og sted: 25. sep. 2022 10:0018:00, HL-senteret

Velkommen til åpent hus på HL-senteret! Denne søndagen inviterer vi til husomvisninger, flere foredrag og konserter - helt gratis!