print logo

Den internasjonale Holocaustdagen

27. januar hvert år markeres Den internasjonale Holocaustdagen. Dagen markeres over hele landet, og er en anledning for skoler til å tematisere rasismens og antisemittismens ytterste konsekvenser.

Fra minnesmerket ved Akershuskaia i Oslo. (Foto: Edin Kadribegovic)

Bakgrunn

Den 27. januar 1945 ble fangene i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleirene Auschwitz-Birkenau befridd av sovjetiske soldater. Denne datoen ble etter hvert markert i flere land, i Norge første gang i 2002. I november 2005 vedtok FNs generalforsamling at 27. januar skal være en internasjonal minnedag for Holocaust.

Dagen bidrar til bevisstgjøring om nazistenes utryddelsespolitikk, og gir anledning til å diskutere og reflektere over hvordan og hvorfor forbrytelser i et slikt omfang kunne skje.

Hva skjedde i 2016?

I Oslo markerte HL-senteret dagen med et større arrangement ved Akershuskaia, ikke langt fra stedet hvor de norske jøder ble deportert i 1942 med S/S Donau. Den årlige seremonien består av flere kulturelle innslag. Kronprins Håkon Magnus var tilstede i år og hovedtaleren var statsminister Erna Solberg.

I tillegg deltok Siegmund Korn, som var et av de jødiske barnehjemsbarna som flyktet fra Norge til Sverige i 1942, i en samtale med skoleelever. Denne samtalen var en del av et pedagogisk opplegg som ble tilbudt alle landets skoler.

Se opptak av samtalen med Siegmund Korn.

Dagen ble også markert en rekke steder i Norge som Falstadsenteret i Nord-Trønderlag, Espeland fangeleir i Arna utenfor Bergen og Stiftelsen Arkivet i Kristiansand.

Hva skjedde i 2015?

Den 27. januar i 2015 samtalte Steinmann med to lokale skoleklasser under markeringen av Holocaustdagen i Oslo. Statsråd Jan Tore Sanner kom også for å delta i samtalen. Alle norske skoleklasser ble inviterte til å sende inn spørsmål til Steinmann. HL-senteret videreformidlet utvalgte spørsmål under intervjuet, som ble filmet og ligger tilgjengelig på våre nettsider

Opptak av samtalen kan strømmes via denne lenken.

Samuel Steinmann gikk bort 1. mai 2015. Han var den siste gjenlevende av de norske jødene som overlevde fangenskapet i Auschwitz-Birkenau.

Undervisningsmateriell

HL-senteret har utarbeidet mye materiell for arbeid med Holocaust og relaterte temaer, og som egner seg godt til bruk knyttet til Holocaustdagen.

Lenke til oversikt over HL-senterets pedagogiske materiell

Publisert 20. jan. 2015 12:05 - Sist endret 27. okt. 2017 13:37